Äggläggningsläget

Vi har goda och dåliga nyheter.  De senaste veckorna har äggproduktionen varit usel. Avdelningen Sylvester får betyget knappt acceptabelt med två till tre bruna ägg på sex hönor.

Men på den andra avdelningen har resultatet varit under all kritik. Inte en chans att utnämnas till årets lokalavdelning med en produktion på två till tre ägg på 15 hönor. Visserligen har den senaste kullens kycklingar en efter en visat sig vara tuppar, men de har inte räknats in i den aktiva produktionspersonalen. Årets nyaanställningar har inte visat sig vara några superäggläggare, snarare stabila medelmåttor som klarar av specialprodukter i mindre serier.  Det har producerats några ganska små gröna ägg varje dag.

Men det stora problemet är att såväl den finska lantrasen som den franska faverollfalangen helt upphört med äggläggning under de senaste månaderna. Inte ett ägg har lagts på flera veckor av dem som borde föregå med gott exempel och ta ansvar för arbetslivet. Jonsson har också varit lite hjälplös inför hönornas strejk.

Krisen tillspetsades här om dagen när ledningsgruppen diskuterade möjligheterna att överväga en indragning av värpfoderransonen tills bättre resultat kan uppvisas. Ett annat alternativ som aldrig sades rent ut, men som hängde i luften var att avknoppa en del av personalen för att minska utgifterna under vintern.

äggen Och det hade omedelbar effekt. Faverollerna har de senaste dagarna klämt fram flera ägg och vi hoppas det ska ha gynnsam effekt på lantrashönorna. I dag hittades också ett litet vitt ägg.

Annonser

 1. Camilla

  Här i åboländska Hönaboda stod glädjen högt i tak på lillajulsafton – efter två månader av fjäderfällning och äggstrejk hade vi ett litet skruttigt ägg i ena värpboet. Alla tio höns fick russin som extra uppmuntran!

  • Sanne

   Det verkar som om produktionen inom branschen går uppåt mot jul. Det är nya lagar som styr konjunkturerna. Också här har äggmängden ökat den senaste veckan.

 2. Cathrin

  Jag får mellan tre och fem ägg om dagen nu på 15 äggläggande hönor. Men jag har några unghönor som jag hoppas ska börja producera i januari så om mina gamlingar är lata så får jag förhoppningsvis ändå lite mer ägg igen efter jul.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s