Ett halvt år med Hönshuset

I dag firar vi att det gått ett halvt år sedan hönshusbloggen startade. Det har också gått ungefär ett år sedan Jonsson flyttade in, tätt följd av Agda, Beatrice, Charlotta, Doris, Estelle och de fem fröknarna Ekberg. Då trodde de att det skulle bli som för de flesta höns, gå och plocka mask, fånga skalbaggar och lägga ägg däremellan.

Det har hänt väldigt mycket sedan dess. Via bloggen och facebooksidan följer otaliga fans runt om i världen deras liv.

I går försökte ledningsgruppen, med förstärkningar, räkna antalet hönsfåglar och kom till följande lite osäkra resultat.

Agda, Beatrice, Doris, Estelle och de fem fröknarna Ekberg bor numera med araucanatuppen Sylvester.

Jonsson mobbades hårt av de bruna värphybriderna och fick efter många om och men tre  lantrasdamer att bo med. Fina, som är grå, Gertrud som är vit och Hedvig som är svart. Flockens harmoni rubbades en aning i vintras när faverollerna Ivette, Josette, Lucille och Kamille flyttade in. Men i dag lever de tillsammans även om de högljudda och något klumpiga fransyskorna ibland ställer till med ett riktigt kackalorum.

I mars och april kläcktes sammanlagt 13 kycklingar, av vilka tre med säkerhet är tuppar och en med relativt stor sannolikhet. De är alla araucana-hybridblandningar. Sen finns tre araucana-hybrid hönor, Mufasa, Stina och en namnlös stackare som ingen hittar på ett bra namn för. Antagligen finns det ytterligare en svart och en vit höna av samma blandning, men efter misstaget med Josefin väntar vi med att säga säkert. Namn har de i alla fall inte. Förslag på tre bra hönsnamn som börjar på N, O och P mottages gärna. I samma gäng finns tre renrasiga lantrasfåglar, som alla är mer eller mindre svarta och ännu inte går att könsbestämma. Och den 13 kycklingen är en lantras-faverollblaning som kan vara tupp eller höna. Vi väntar och ser.

Den minsta gruppen består av fyra kycklingar som är en månad gamla. Tre är lantras-faveroller och en är araucana- hybrid.

Märkte ni att hönan Charlotta saknades i den första gruppen? Det beror på att hon nu har flytta in i en egen bur och har fått små kycklingar. Hur många det är vet vi inte ännu, men det piper förskräckligt under henne så det kan vara 6-7 stycken.

SAMSUNG

Så här trodde Estelle att livet skulle te sig.

SAMSUNG

Men det har blivit en hel del poserande framför kameran. Tuppen Almar är lite av en linslus.

Försök räkna dem sen den som kan.

 

 

Annonser

 1. satusanoo

  N, O och P sa du?

  Norppa, Otso och Panda. Eller…
  Ninja, Orakel och Pandora. Eller…
  Nam-Nam, Oh-My och Pöh.

  Äh. Fast jag druckit en cider kommer det inte flera namn ut ur huvudet 🙂

 2. Doris gudmor

  Nelly eller Nike, Ofelia eller Olga (då nu rysshönan fick respass), Petronella eller Penny

  • Sanne

   Det här kommer att bli svårt. Förslagen haglar tätt. Det är tydligen bara här som vi börjar ha svårt att komma på nya hönsnamn 🙂

 3. Annika

  Nytte, Ottilia och Pernilla ! Har ni funderat på att ge ut en väggkalander inför jul? För oss som är era ”följare” skulle det vara härligt att leva året med en hönhuskalender! Annars får vi väl nöja oss med blogg o facebook! 🙂

  • Sanne

   Tack för förslagen. Vi har inte planerat några nya produkter, men idén är inte så dum. Det finns ju brandmän och bibliotekarier och katter och hundar, så varför inte en hönskalender? Vi får återkomma 🙂

 4. titti

  ja, vart tog Svetlana vägen? Kom kykclingarna redan ? 3 veckor hos andra går mycket snabbare än 3 veckor hos oss.. Hur är det möjligt?

  • Sanne

   Svetlana – eller Tåtka – åkte hem till Bäljars. Det är bäst så för alla.
   Kycklingarna är punktliga. Annat är det med fårskallarna. Men vilken dag som helst nu…

 5. Cathrin

  Nadja, Naomi, Nefertiti, Olivia, Oda, Pricken, Prussiluskan, Paris. Tuppnamn: Nils-Erik, Oskar, Petrus.
  Säljer du avelsägg?

  • Sanne

   Nils-Erik kan bli tupp nummer 4.
   Avelsägg – jaa, det kan jag väl göra, vilken ras är du intresserad av? Det är ju bara lantrasen som är ren, de andra är blandningar.

   • cathrin

    Blandningar gör inget, men gärna gröna/blåa ägg om ni säljer?

   • Sanne

    Tja, problemet är ju att vi inte sett till de grön/blåa äggen ännu. Men vi har bruna ägg som ska ge hönor som lägger blåa ägg.
    De första hönorna av den blandningen börjar värpa om cirka 2 månader så först då är vi säkra. 🙂
    När är du på väg till Finland?

  • Sanne

   Nils-Erik kan bli tupp nummer 4.
   Avelsägg – jaa, det kan jag väl göra, vilken ras är du intresserad av? Det är ju bara lantrasen som är ren, de andra är blandningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s