Frågor och svar

kycklingar

Det här är Tittis kycklingar. Men hennes tupp har inget med saken att göra.

I dag sprider vi seriös information. Fem vanliga frågor och svar.

Måste man ha tupp för att det ska bli ägg? Nej, hönorna värper lika bra oberoende av om det finns en tupp eller inte i närheten. Tuppen behövs bara om man vill ha kycklingar.

Om man har en tupp, blir det en massa kycklingar då? Nej, för äggen ska ruvas i 21 dagar för att det ska bli  kycklingar.  De flesta hönor tycker det är trist att ligga och glo i ett hörn så länge och går ut för att äta och umgås med väninnorna efter äggläggningen. Tuppen ruvar inte.

Har tuppen nån funktion om man inte vill ha kycklingar? Nja, han  är trevlig att se på och så hörs han, det är lantligt idylliskt med en tupp som galar. Sen galar han oftast som en galning kring kl 4 på morgonen så det kan vara bra att kolla med grannarna om de vill blir påminda om den lantliga idyllen just då. Har man hönsen ute fungerar tuppen ungefär som en väktare på bevakningsfirma och håller koll på faror i omgivningen. Han alarmerar också vid inbrott i hönshuset.

Äter hönor ägg? Ja, man ska inte ge råa ägg till dem, för då kan de börja hacka sönder äggen i redet.  Kokta, mosade ägg och torkade äggskal går bra.

Hur många ägg lägger en höna per dag? Ett max. På årsnivå räknar man med att en höna av lantras lägger ca 150-200 ägg, värphybrider lägger ägg mest hela tiden så de kan lägga över 350 ägg i året om det vill sig. Det går i genomsnitt 16 ägg på ett kg så  en höna kan producera över 20 kg ägg på ett år. Det är ungefär vad Doris och Agda producerar. Estelle producerar säkert närmare 25 kg på ett år om hon håller takten.

Den allra vanligaste frågan är förstås Varför i hela världen höns? men den har så många och långa svar så det får bli en annan gång.

Annonser

6 comments

 1. Hönshjärnan

  Tack för det. Nu är man åter lite klokare :).
  Söta kycklingar förresten!

  • Sanne

   Jag tror att hönsen gör mig till en bättre människa. Att prata med höns är ett fenomenalt sätt att öva sig på jobbiga diskussioner.

 2. sandra

  jag her en fråga. Vi hade 9 små söta kycklingar men nu är bara två kvar:(.
  Det började med att 2 dog. Sedan dog 3 st på tre dagar en varje dag. 2 st fick vi ta bort pga olika skäl.
  Först börjar det med att de blir lite snurriga och går mycket konstigt. Sedan börjar ”tårna” at vika sig inåt. Ibland skakar de på benen och uppför sig mycket konstigt,sedan dör de . Vad kan detta bero på? kan det vara brist på någonting? Eller är det bara en sjukdom ?

  • Sanne

   Oj, det har jag inget svar på. Är själv nybörjare när det gäller kycklingar. Men jag lyfter upp din fråga på bloggen så kanske nån annan kan ge svar.

  • Sanne

   På alternativ.nu finns en massa information om höns och kycklingar, men den känner du säkert redan till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s